Vanliga svårigheter och symtom

Depression/Nedstämdhet 

 

Känner du dig trött och nedstämd? Har du tappat orken och lusten till göra sådant du tidigare har uppskattat i livet? Känner du dig avskärmad och lättirriterad? Då kan du ha drabbats av en depression.

Social Ångest


Känner du starkt obehag i eller inför sociala situationer och är rädd för att bli granskad och bedömd av andra? Leder rädslan till att du helst undviker vissa sociala situationer? Då kan det handla om social ångest.

Panikångest


Får du plötsligt tryck över bröstet, svårt att andas och yrsel? Kanske smärta i magen som att ångesten sitter där? Är du rädd för att tappa kontrollen och drabbas av en panikattack? Det kan vara panikångest du upplever. 

Sömnsvårigheter 


Har du svårt för att somna och vaknar ofta på nätterna? Har du svårt för att komma till ro och ligger ofta och grubblar på saker som har hänt eller oroar dig för nåt i framtiden? Det kan handla om sömnproblem som en del i en depression  eller en ångestproblemtik som kan leda till sömnstörning, Insomnia. 

PTSD /  Trauma 


Har du varit med om något skrämmmande? som uppfattades hotfullt? Exempelvis bevittnat våld, eller att du själv blivit utsatt för våld? Påverkar denna händelsen ditt liv idag, där du undviker situationer som påminner om händelsen? Kanske livet inte känns som förut.  Det kan handla om PTSD/trauma. KBT har effektiv behandling för PTSD. Jag kan tillämpa metoderna PE (Prolonged exposure), TF-KBT (traumafokuserad KBT och EMDR (Eye movement desensitazation reprocessing therapy).

Oro och ångest


Har du ofta orostankar och katastrofstankar? Behöver du försäkran av andra att allt kommer bli bra? Då kan det röra sig om generaliserat ångestsyndrom eller stark oro.

Relationer/självkänsla


Har du återkommande svårigheter att behålla relationer? Upplever du svårigheter med att sätta gränser?  Kämpar du med att lita på andra? 

Upplever du ofta skam och missnöje med dig själv? Känner du dig otillräcklig och bedömer dina brister på ett sätt som går ut över viktiga områden i ditt liv? Tex. Nära relationer? Ibland behöver man prata om sina relationer och relationen till sig själv. Man kan även som par behöva parterapi.

Stress/utmattning 


känner du dig stressad hela tiden? Känner du dig ofta utmattad, orkeslös och trött? Har du svårt för att klara av uppgifter du klarat förut? Sover du dåligt, känner dig spänd och har svårt att slappna av? Det kan troligen handla om stress som kan leda till utmattning.

Tvångssyndrom/OCD


Har du tvångstankar och måste utföra vissa saker för att stå ut med dessa tankar? känner du dig ibland tvingad att bete dig på ett visst sätt för att bli av med dessa tankar? Upptar detta stor del av din tid, där du blir begränsad för att du måste utföra vissa beteenden, för att stå ut med din ångest? Det kan då handla om tvångssyndrom, OCD.

Specifik fobi


Upplever du extrem rädsla för något specifikt? Är du rädd för spindlar, hundar, trånga utrymmen eller andra enstaka saker? Specifik fobi är rädsla för något specifikt som leder till att man undviker de man är rädd för. Detta begränsar ofta ens liv där man undviker göra saker man tidigare tyckt om att göra. Även här har KBT bra psykologisk behandling för att hjälpa dig.